به گزارش خزرآنلاین، چندی پیش بود که گزارشی با عنوان “کدام شرکت های گیلانی ارز 4200 تومانی دریافت کرده اند؟ قسمت اول – تالک ایرانیان!” در خروجی سایت منتشر شد. در این گزارش آمده بود شرکت تالک ایرانیان تحت مدیرعاملی بابک محمدی تشکری، طی بازه زمانی فروردین ماه 1397 تا 5 اردیبهشت 1398، 30 بار و هر […]

به گزارش خزرآنلاین، چندی پیش بود که گزارشی با عنوان “کدام شرکت های گیلانی ارز 4200 تومانی دریافت کرده اند؟ قسمت اول – تالک ایرانیان!” در خروجی سایت منتشر شد.

در این گزارش آمده بود شرکت تالک ایرانیان تحت مدیرعاملی بابک محمدی تشکری، طی بازه زمانی فروردین ماه 1397 تا 5 اردیبهشت 1398، 30 بار و هر بار 46518900 ین ژاپن ارز بانکی دریافت کرده است. به عبارت دیگر تالک ایرانیان در فاصله زمانی تقریبا یک ساله 1395567000 ین ژاپن ارز بانکی با کمترین نرخ موجود دریافت کرده که با توجه به نرخ برابری ین ژاپن و دلار آمریکا  (در لحظه نگارش گزارش) این مبلغ بیش از 12 میلیون و 839 هزار دلار آمریکا می باشد که با احتساب قیمت کنونی دلار در بازار آزاد معادل ریالی ارز دریافتی این شرکت در این برهه زمانی تقریباً 1457611670000 بوده است. 

همچنین تولیدی مطهر گیلان، یکی دیگر از شرکت های خصوصی خاندان تشکری است که مدیرعاملی آن در حال حاضر بر عهده بهنام محمدی تشکری که نسبت نسبی نزدیک با بابک محمدی تشکری، مدیرعامل تالک ایرانیان دارد، می باشد. این شرکت تولید فرآورده های لبنی، در رشت – کيلومتر 3 جاده انزلی مستقر است. بهنام علاوه بر مدیر عاملی مطهر گیلان، نمایندگی فروش محصولات ب.ام.و در رشت را هم بر عهده دارد. نمایندگی 118 پرشیا خودرو تشکری چند وقتی است که از بلوار خرمشهر به نزدیکی شرکت مطهر در جاده انزلی منتقل شده است. وی همچنین یکی از نمایندگان پرشیان خودرو به عنوان شرکت وابسته به پرشیا خودرو می باشد که در محدوده منطقه آزاد انزلی و در حسن رود مستقر است. 

 

حالا و در قسمت دوم این گزارش، به بررسی فراز و نشیب های فعالیت های شرکت تولیدی تالک ایرانیان در گیلان خواهیم پرداخت: 

اگرچه در برخی اخبار آمده است که شرکت تالک ایرانیان با سرمایه گذاری 80 میلیون دلاری و با استفاده از 4.6 میلیارد ین ژاپن تسهیلات بانک صنعت ومعدن احداث شده و در زمینه تولید قوطی های فلزی آشامیدنی ها فعالیت می کند (اینجا را بخوانید) اما پورتال استانداری گیلان در گزارش سفر وزیر صنعت و معدن وقت به گیلان، می نویسد که این شرکت در سال 93 با میزان سرمایه گذاری 165 میلیارد تومان به صورت مستقیم برای 160 نفر اشتغال ایجاد نموده است.

با فرض صحت آن چه در پورتال استانداری گیلان آمده است، باید گفت هزینه ایجاد هر شغل مستقیم در شرکت تالک ایرانیان برای هر نفر در سال 93، چیزی در حدود 1 میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که سیدحمید کلانتری، معاون وقت امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگویی که دو سال بعد یعنی 4 مرداد 95 در تابناک منتشر شده است، هزینه ایجاد شغل در بخش خصوصی را بین 150 تا 200 میلیون تومان دانسته است. 

نکته قابل تامل دیگر آن که پایگاه خبررسانی آفتاب در گزارشی مدعی می شود کارخانه تالک ایرانیان تنها 45 روز پس از افتتاح نیمه تعطیل شده است! در این گزارش آمده بود که یکی از مدیران میانی این کارخانه در هنگام خروج کارکنان از حدود 50 نفر از کارکنان خواست تا از یک آبان به کارخانه مراجعه نکنند و بر سر کار خود حاضر نشوند. وی بهانه این اقدام را عدم پرداخت وام سرمایه در گردش کارخانه اعلام کرده است. این در حالی است که ظاهرا این کارخانه نوپا با دریافت ده‌ها میلیارد تومان وام راه اندازی شده است!

البته مدتی بعد، مدیرعامل این کارخانه در گفتگو با ایلنا ضمن تایید تسویه حساب با حدود 30 نفر از افراد شاغل در کارخانه، می گوید که در صورت تزریق تسهیلات سرمایه در گردش همه آن تعداد افرادی که با آنان تسویه حساب شده دوباره به شرکت برگشته و به نوعی مشغول به کار خواهند شد. (اینجا را بخوانید)

این اظهارات مدیرعامل کارخانه تالک ایرانیان یک سوال را به ذهن متبادر می کند. آیا اخراج کارگران با توجه به حساسیت های فراوانی که در این خصوص وجود دارد، ابزاری برای فشار بر بانک و مجموعه دولت در استان بوده تا روند اختصاص تسهیلات به این کارخانه تسریع شود؟! اگر پاسخ این سوال مثبت است، آیا این اتفاق از زمان آغاز به کار تالک ایرانیان مجددا تکرار شده است؟! 

جالب آن که بابک تشکری در گفتگو با ایلنا تاکید ویژه ای بر این موضوع دارد که حتی حاضر است با فروش اموال شخصی خود کارکنان فنی و متخصص این شرکت را حفظ کند! تاکیدی که ناخودآگاه ممکن است به ذهن خوانندگان و البته کارگران بیکار شده چنین متبادر کند که بدعهدی بانک ها در تخصیص اعتبارات منجر به بیکاری آن ها شده است و تشکری نه تنها در این میان بی تقصیر است بلکه با تمام توان به دنبال حفش پرسنل خود می باشد. 

اگرچه در شرایط اقتصادی فعلی که کشور تحت تاثیر تحریم های فزاینده و ناجوانمردانه قرار دارد، چرخیدن چرخ کارخانه هایی همچون تالک ایرانیان و ایجاد فرصت های اشتغالزایی برای جوانان بسیار خوب و مطلوب است اما یکی از مهمترین خصیصه های داشتن یک اقتصاد پویا، وجود شفافیت به خصوص در حوزه مالی است که مانع از شکل گیری بسیاری از مفاسد می گردد. اتفاقی که مطمئنا با استقبال تولیدکنندگان غیررانتی و زحمتکش همچون مدیرعامل تالک ایرانیان هم روبرو خواهد شد.