به گزارش خزرآنلاین، تغییر در روش نگهداری اسناد با ارزش از سنتی به نوین هم برای سهولت دسترسی خوانندگان و هم برای حفظ سلامت اسناد اجتناب ناپذیر است. شاید به همین خاطر است که بسیاری از مراکز نگهداری اسناد، از مدت ها پیش فرآیند اسکن مدارک را آغاز کرده اند تا ضمن جلوگیری از نابودی […]

به گزارش خزرآنلاین، تغییر در روش نگهداری اسناد با ارزش از سنتی به نوین هم برای سهولت دسترسی خوانندگان و هم برای حفظ سلامت اسناد اجتناب ناپذیر است. شاید به همین خاطر است که بسیاری از مراکز نگهداری اسناد، از مدت ها پیش فرآیند اسکن مدارک را آغاز کرده اند تا ضمن جلوگیری از نابودی کامل این آثار، زیرساخت ها را برای سهولت دسترسی پژوهشگران و نیازمندان به این اسناد فراهم سازند. شاید به همین دلیل است که در پورتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خدمتی تحت عنوان “سامانه کتابخانه دیجیتال” راه اندازی شده است. سامانه ای که از طریق پورتال سازمان اسناد و کتابخانه های عمومی کشور قابل دسترسی بوده و در آن نفیس ترین کتب خطی و اسناد ملی و تاریخی به صورت اسکن شده برای بینندگان به نمایش در می آید. (اینجا و اینجا را ببینید)

در گیلان هم به نظر می رسد سیاست اسکن مدارک به علت فواید فراوان آن می بایست در حال اجرا باشد. موضوعی که حتی استاندار گیلان هم در دیدار با ژاله حساس خواه، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی گیلان بر آن تاکید می کند و توجه بیشتر به اسکن اسناد و ضبط تاریخ شفاهی مفاخر را از الویت های کاری این سازمان می خواند.

برای بررسی این موضوع و اینکه آیا فرآیند اسکن مدارک و انتشار آن در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان در حال انجام است یا خیر، نگاهی به پورتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی می تواند راهگشا باشد.

اگرچه انتظار می رفت حداقل قسمتی در پورتال این سازمان برای جستجو و نمایش آنلاین اسنادی که تا کنون اسکن شده است، وجود داشته باشد، اما با کمال تعجب مشاهده می شود که پورتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان کاملا فشل و خالی از محتوا بوده و نه تنها هیچ قسمتی برای جستجوی اسناد وجود ندارد بلکه اساسا هیچ مطلبی در این پورتال وجود نداشته و مشخص نیست روابط عمومی این سازمان دقیقا در حال ایفای چه وظایفی است؟!

این در حالی است که پورتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان در سال 91 و زودتر از بسیاری از سازمان های دولتی و شبه دولتی دیگر، با هدف ایجاد رفاه برای پژوهشگران و اصحاب فرهنگ و ادب استان راه اندازی شده بود و در آن بخش‌های مختلفی همچون اخبار سازمان، خدمات کتابخانه و اسناد، مجموعه‌ها و سایت‌های مربوطه وجود داشته است. (اینجا را بخوانید)

چگونه از سازمانی که حتی از به روز رسانی پورتال خود به عنوان ابتدایی ترین فعالیت سیستمی، ناتوان است، می توان انتظار اسکن اسناد و مدارک تاریخی و ایجاد راهکاری برای نمایش آن در بستر فضای مجازی را داشت؟! قابل تامل آن که سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان بارها از مدیریت کتابخانه مرکزی رشت خواسته تا اسناد موجود در این کتابخانه را برای اسکن در اختیار کارشناسان این سازمان بگذارند! سازمانی که حتی از به روز رسانی پورتال خود هم عاجز است!

البته هرجا که دامن فرهنگ به سیاست آلوده شود انتظاری غیر از اینکه فعالیت های فرهنگی به اولویت های دسته چندم تبدیل شود، نمی رود. ژاله حساس خواه که در حال حاضر عده دار منصب مدیرکلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان است، از فعالان اصلاح طلب استان گیلان بوده که به لطف بر سر کار آمدن دولت روحانی توانست بر این کرسی مدیریتی تکیه بزند.

گفتنیست بنا به اذعان بسیاری از فرهنگ دوستان گیلانی، بهترین عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه های استان گیلان در زمان مدیریت حسین عباس نژاد بر این سازمان بوده است.

قسمت اول گزارش را از اینجا بخوانید